söndag 28 maj 2017

Barösundsregattan 27 maj !

Strålande väder, skönt vind och en bana där vi fick segla det mesta av olika vinklar. Tyvärr var det ont om kappseglande båtar, endast 6 deltagande. Vet inte vad det beror på eftersom vädret inte kunde vara bättre. Möjligtvis för att den hamnade mitt i en långhelg. De senaste året har vi varit runt 10 deltagare och även detta tycker man ju är lite lite. Som sagt synd.

Men vi som var med fick som sagt en strålande dag längs banan som såg ut så här:


Prognosen sade SV4-7 på förmiddagen och V 4-7 på eftermiddagen. Det blev mestadels V-NV men när vi rundade rödpricken ute vid Häradsskär så var det uppe vid 7-8 m/s men när man sedan kom in i skärgården igen så höll det sig mellan 5-6 m/s. Perfekt för en Nova med andra ord :)!
Jag och en kompis hade anmält oss som SH med spinnaker på SRS 0,914.

Övriga deltagande båtar var: Arcona 38, Scanner 391, Salona 35 Performence och två Fenixar.


Vi fick till en så gott som klockren start och kom iväg med god fart. Fördelen med att det var bara några båtar var ju att vi fick segla nästa hela banan i fri vind. (Hade hellre haft fler att kämpa mot)Ungefär så här blev Saphiras tur:


Spinnakern fick vi upp utanför Fyrudden. Jag tog lite extra höjd,därav den lilla fallningen på slutet innan rundningen av rödpricken, så att vi skulle få lite mera tid till att få ner spinnakern. Vinden ökade givetvis precis när vi skulle ta ner, men vi fick ner den utan några större bekymmer. Efter rundningen blev det en längre kryssbog upp mot Kättilö där vi sedan fick ta ett par krysslag. Vi hade räknat med att sätta spinnakern igen uppe vid Skinnarholmen ( ut mot Låga Baggholmen), men hade inte räknat med att det skulle vara NV, dvs att vi inte kunde sätta spinnakern i lä av storen. Vi bar sonika fram den på fördäck och satte den i lovart. Detta gick som tur var utan missöden...:)! Efter rundning fick vi göra några slag för att sedan sträcka upp mot målet. Vi kom i mål som fjärde båt (efter de stora drakarna) och vi hade klarat oss utan några större missar och stopp så det räckte faktiskt till att det blev en vinst....:)! Att vi låg bra till emot de större båtarna det visste vi eftersom vi var hyfsat nära. Fenixarna är riktigt vassa allround-båtar så dessa skall man aldrig känna sig safe med.
Handen på hjärtat så är det klart roligt att det blev en vinst, men denna dags seglingsupplevelse....den var klart så mycket större. Att känna båten ligga helt rätt på en kryssbog i 5-6 m/s, vete katten om det finns så mycket som slår det. Ni som seglar...ni vet...:)!


 Resultatet:Alla foton i detta inlägg är tagna av Björn Fredriksson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar